Mitä psykoterapiassa tehdään?

Asiakkaan toiveet ja tavoitteet huomioiden terapiaan voidaan soveltaa toiminnallisia menetelmiä, altistusharjoitteita (esim. Sosiaalisten tilanteiden pelko, OCD) ja erilaisia tehtäviä. Joskus esimerkiksi itsearviointilomakkeen avulla voimme päästä käsiksi jonkin merkittävän aiheen ympärille, joka ei välttämättä tulisi keskustelussa esille.

Psykoterapiassa sovellan tarvittaessa toimintaterapeutin erityisosaamistani mm. seuraaviin teemoihin liittyen: aistierityisyys, työ- ja toimintamahdollisuuksien arviointi, mielekäs toiminta/vapaa-aika,esteettömyys, liikuntavammat/fyysiset rajoitteet, palveluohjaus. Tästä tulee yritykseni nimi "Tuplaterapeutti".

 Muita menetelmiä:

  • rentoutumismenetelmät

  • arvo-työskentely, (Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT)

  • käyttäytymisen aktivointi (tavoitteena itselle mielekkäiden ja tärkeiden toimintojen toteuttaminen)

  • käyttäytymisanalyysi  

  • tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen tarkastelu (ajatusvääristymät ym) ketjuanalyyysin avulla

  • erilaisten taitojen harjoitteleminen. 

  • terapian toteuttaminen (esim. altistus) asiakkaan omassa toimintaympäristössä (mahdollista mm. etäyhteydellä kotiympäristöön. 

  • Luovat menetelmät, kuvat, kortit  

⭐️ Menetelmät eivät ole pääosassa. Psykoterapiassa tärkeintä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus terapeutin ja asiakkaan välillä.

Ammatillinen tausta ja osaaminen

Olen valmistunut toimintaterapeutiksi (AMK) 16 vuotta sitten ja työskennellyt aikuispsykiatrialla avo-ja laitoskuntoutuksessa sekä aikuisneurologisten (AVH) -asiakkaiden parissa. Työvuosia on kertynyt useita erityisen tuen tarpeessa olevien sekä kotiinsa jumiutuneiden nuorten aikuisten parissa yksilö-ja ryhmävalmentajana. Olen työskennellyt Kela:n Nuotti-valmentajana, sosiaalisen kuntoutuksen yksilövalmentajana sekä nuorten kuntoutuspalveluiden kehittämishankkeissa.

Viimeisin työkokemukseni on neurokirjon asiakkaiden parista Kela:n Laku-perhekuntoutuksesta ja nuorten Oma väylä-valmennuksesta (ADHD ja Autismikirjon asiakkaat). Minulla on osaamista ja ymmärrystä myös erityislapsiperheiden arkeen ja vanhemmuuteen liittyvistä teemoista. Myös neurokirjon nuorten jaksamisen tukeminen mm. Opintojen tai työelämän mahdollistumiseksi ovat minulle tuttuja teemoja.

Lisäkoulutuksia mm:

  • Työkykykoordinaattori

  • Aistimodulaatiokoulutus

  • I-CBT-menetelmä OCD:n hoitoon.

Asiakaskuntani

Työskentelen yli 20 vuotiaiden nuorten ja aikuisten kanssa. Työskentelen neurovahvistavalla työotteella ja minulla on ymmärrystä ja tietoa erityisesti neurokirjon henkilöiden kuormittumiseen, vireystiloihin, maskaamiskäyttäytymiseen, tunnesäätelyyn, aistierityisyyteen ja arjen apukeinoihin liittyvistä asioista. 

Ymmärtämystä ja tietoa löytyy myös erityislasten vanhemmuuteen, fyysisiin- ja neurologisiin toimintarajoitteisiin sekä oppimisen erityisyyten liittyen. Työurani aikana koen kehittyneeni ihmisten kohtaamisen ammattilaiseksi, etenkin tavatessani heikoimmassa asemassa olevia nuoria heidän omassa kotiympäristössään.

Erityistaitoni on soveltaa psykoterapiaa asiakkaalle sopivaksi, mahdolliset erityistarpeet huomioiden esim. työskentelytapoja soveltamalla.

Teemoina minua kiinnostavat neuromoninaisuuden lisäksi myös erityisesti itsemyötätunto, työuupumus, kuormittuminen sekä sosiaaliset taidot- ja sosiaalisten suhteiden kiemurat. Psykoterapiaopintojeni aikana olen perehtynyt erityisesti Autismikirjon henkilöiden kanssa työskentelyyn.